Зустріч студентів освітньої програми спеціальності 125 «Кібербезпека та захист інформації» з представниками корпорації Ajax

19.05.2024 | 21:47

16 травня о 13:30 в ауд. 111 Головного корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася зустріч студентів освітньої програми  спеціальності 125 «Кібербезпека та захист інформації» з представниками  корпорації Ajax.  Також відвідали цю зустріч викладачі кафедри кібербезпеки ЛНУ та студенти відповідного напрямку Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. Присутнім була прочитана лекція «Тестування безпеки датчиків Ajax: свобода бути інженером» Олегом Іванівим, QA Lead, QA Device Team корпорації Ajax.  Спікер цікаво розповів про історію корпорації, про пристрої та програмне забезпечення,  як відбувається тестування пристроїв Ajax,  тонкощі та особливості роботи з системами безпеки,  якісне тестування  безпеки датчиків, тощо.

Ajax Systems має українське коріння, тому завжди поєднує інновації і витривалість, якими славиться Україна. Головним акцентом Ajax Systems було прагнення компанії вивести технологічну спроможність країни на світову арену. Однією з найвизначніших віх на цьому шляху стала розробка застосунку «Повітряна тривога». Він став наймасштабнішим програмним продуктом Ajax, який завантажили майже 22 мільйони разів. Обслуговуючи понад 6 мільйонів активних користувачів, застосунок не лише демонструє технологічне досягнення, а й висвітлює вторгнення в одну з найбільших країн Європи.

Компанія розробляє бездротові та дротові системи безпеки, має власне виробництво повного циклу.

Основний продукт — професійна бездротова система безпеки Ajax. Система складається з 36 пристроїв для захисту від пограбування, пожеж та затоплення, а також пристроїв для керування електроживленням. Датчики та пристрої працюють від 2 до 7 років від комплектних батарей. Для зв’язку пристрої системи використовують розроблений компанією пропрієтарний двосторонній радіопротокол Jeweller.  Для передачі фото при тривогах застосовується двосторонній радіопротокол Wings. Він має дальність до 1700 метрів та передає перший знімок за 9 секунд. Багато датчиків та їх функціональність ще було показано спікером.

Лекція побудована була цікаво та виявилася інтерактивною, тому слухачі мали можливість по ходу задавати питання та отримувати вичерпні відповіді від спікера. Вона затягнулася вдвічі більше часу, що планувався. Активність студентів була заохочена призами від менеджерки освітніх проектів компанії Ajax Systems Ольги Нагорнюк. Обговорення технічних питань перенеслося в Лабораторію технічних засобів кібербезпеки ЛНУ, в якій для демонстрації систем безпеки Ajax компанією був виготовлений стенд і студенти освітньої програми зараз будуть мати можливість наочно пробувати дію їх основних датчиків у практичних кейсах.

Керівник освітньої програми з кібербезпеки ЛНУ проф. Петро Венгерський щиро подякував представникам корпорації Ajax за виявлену цікавість до навчального процесу в університеті в цьому напрямку, допомогу в технічному забезпеченні та подальшу співпрацю, читання лекцій, участь в обговоренні курсів та проходження практики студентів на підприємствах корпорації.