Про проведення та результати СTF змагань DES 2024

11.02.2024 | 22:51

Цього року Зимова Школа DES 2024 (Data Engineering and Security) проходила в незвичний час, в період збройної агресії росії, тому саме такий буремний час ставить на перші місця інші важливі завдання, інші формати навчання і проведення Школи. Якраз проведення CTF (Capture The Flags, завоюй прапори) змагань стало однією з особливостей Зимової школи DES. 

     CTF Сompetition – це змагання з комп’ютерної безпеки, в яких учасники повинні показати не тільки знання, але і нестандартне мислення, різні комунікаційні навички,  знати документи, стандарти та закони, що регулюють ринок інформаційної безпеки. 

Як виявилося провести такі змагання – це непроста задача, зважаючи на такий широкий спектр учасників змагань від компютерних спеціальностей до спеціалізацій в напрямку обробки та захисту даних. Команда кафедри кібербезпеки вже брала участь в таких змаганнях, але організовувала їх вперше. Працювала велика команда (7 чол.), бо навіть скласти 50 різних завдань (Щербина М., Трушевський В., Карпюк Р., Кропива М., Беляєв І., Єфремов О.), які мали б бути унікальними, вже непросте завдання, але ще необхідно було їх перевірити на плагіат і обрати достатній рівень складності. Також потрібно було придбати програмне забезпечення (ПЗ) для проведення таких змагань (Беляєв І.), як виявилося ПЗ є тільки платним навіть для навчальних закладів. Для успішного функціонування також потрібно було його впровадити в університетський домен і ми вдячні Стягару О. за надану допомогу.  

Насправді було несподіванкою, що багато учасників Школи (82 чол)  захотіли долучилися до таких  змагань і навіть прийшлося обмежити  термін реєстрації на такі змагання, до змагань долучилися багато студентів з Львівського університету та інших навчальних закладів (16 команд), особливо хотів би відмітити активність студентів з Ужгородського національного університету, з якими наші дружні звязки набувають практичного та реального співробітництва. 

Вдячні всім, що допомагали в організації цієї події, вітаю всіх учасників, переможців та призерів CTF змагань!  Наша команда кафедри кібербезпеки не тільки займалася тим , щоб провести ці змагання, але і подбала про призи та подарунки для призерів таких змагань (особлива подяка Музею компютерних технологій ЛНУ ім. Франка, в особі його керівника та засновника  М. Щербини).

 

 Перелік переможців командних змагань CTF DES 2024 

Place   Team Score 
1 keen foxes  1505 
2  interested hackers  1090 
3  enthusiastic falcons  1055 
4  smart cats  655 
5  skilled cossacks  630 

 

1 місце, команда: keen foxes

Name  User Name  Score  Univ 
Коропецький Роман  DerFin  575  LNU 
Черепов Олександр  alex  200  UZHNU 
Денис Шаламай  denys  730  LNU 

 

2 місце, команда: interested hackers

Name  User Name  Score  Univ 
Сулим Маркіян  Markiyan  885  LNU 
Чабанюк Нікіта  nikchabanyk  50  LNU 
Мельнияук Лілія  lilia135  155  LNU 

 

3 місце, команда: enthusiastic falcons

Name  User Name  Score  Univ 
Кінаш Ангеліна  Ангеліна  40  UZHNU 
Кір’янов Артем  Artem Kirianov  935  LNU 
Опрісник Денис  Denys_Oprisnyk  10  LNU 
Якуб’як Інна  Inna  70  LNU 

 

Індивідуальна(особиста) першість

1    Кір’янов Артем Artem Kirianov  935
2    Сулим Маркіян Markiyan  885
3    Шаламай Денис denys  730
4   Ногач Остап ewoyy  575
5   Коропецький Роман DerFin  575
6    Сичак Маріанна Маріанна  555
7   Уманський Євгеній gatorami  510
8   Кузло Богдан bogdan0  475
9     Молильо Дмитро Діма Малильо  470
10   Дубина Володимир Volodymyr  390