BRAMA – Онлайн варта України

27.02.2024 | 21:44

Онлайн варта України

Війна відбувається не лише за територіальну цілісність, а й за інформаційний простір. Несвідоме споживання інформації та недостатній рівень інформаційної грамотності стали передумовами спільної для всіх українців проблеми – засилля ворожої пропаганди та фейків. Щоденно, гортаючи стрічку у своїх соціальних мережах та месенджерах ми натикаємось на інформацію, яка на нашу думку є неправдивою або небезпечною. У свідомої людини виникає природнє бажання прибрати таку інформацію із медіа простору або заблокувати її поширення.

Ініціатив, які б вирішували проблему протистояння пропаганді, обмаль. В 2022 існували подібні проєкти в Telegram та Facebook, але, на жаль, припинили свою діяльність. Унікальність проєкту «BRAMA» – це наявність бази ворожих ресурсів, можливість виявлення осередків пропаганди та їх блокування. Детальніше за посиланням Project BRAMA

На сьогодні в рамках проєкту функціонує Телеграм бот «BRAMA», який накопичує лінкі на джерела що необхідно заблокувати, телеграм канал де публікуються лінки для блокування спільнотою, Вайбер спільнота, та сторінки в соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм.

BRAMA не займається ДДОС атаками, або іншими діями які потребують спеціальних знань та навичок, або спеціалізованого програмного забезпечення. Для того, щоб бути частиною проєкту, користувачам достатньо мати мобільний телефон або компʼютер, та трохи часу, який користувач готовий приділити для важливої справи.

Для блокування того чи іншого джерела необхідно надсилати скарги і чим більше буде скарг, тим більша вирогідність того, що джерело буде заблоковано. Саме із цією метою користувачам варто стати частиною «BRAMA».

Що проєкт «BRAMA» пропонує учасникам:

  •           можливість повідомити про джерело неприйнятного контенту, для подальшого масового надсилання скарг спільнотою та подальшим блокуванням такого джерела;
  •           допомогти заблокувати джерело неприйнятного контенту, шляхом долученості до масового надсилання скарг;
  •           отримати поради щодо медіа та кіберграмотності;
  •           бути поінформованим про небезпечні схеми шахрайств, які ширяться мережею;

З початку діяльності проєкту, користувачі надіслали понад 140 тис. лінків на джерела, які на думку користувачів необхідно заблокувати.

Станом на січень 2024 року учасниками спільноти заблоковано понад 26 тисяч джерел поширення неприйнятного контенту. Як видно із статистики – роботи ще дуже багато і є потреба у допомозі нових небайдужих і активних учасників.